Musím vám napsat, jak jsem zírala, jak můj šikovný přítel vyráběl z čerstvého mléka
syrovátku a tvaroh. Domácí mléko od kravičky jsme nestihli vypít, bohužel nám stačilo
zkysnout. A tak mléko nalil do hrnce, opatrně ohříval, aby ho nepřivedl k varu.
Míchal tak dlouho, až se začaly tvořit hrudky. Poté ho dal zchladit na balkón.
Vychladlé procedil přes sítko (kdo je pečlivější, může přes plátýnko). Zde na obrázku
vidíte výsledek. V misce je tvaroh, syrovátka je ve skleničce. Syrovátky je mnohem
více (máme uloženo v jiné větší nádobě).
Dívala jsem se na celé dění nevěřícně, s odstupem. Nechtěla jsem ochutnat ani
jedno. Poté jsem zkusila - a nevěřila vlastním chutím! Tvaroh chutná výborně - asi
bych ho trochu připodobnila k sýru Cottage, ale je takový jemnější, smetanovější.
Ze syrovátky jsem měla také zbytečné obavy. je vońavá jako smetana, trošku nasládlá.
Takže teď je doma o tvaroh i syrovátku docela pranice. Je to přírodní, dobré,
dokonce léčivé.
Našla jsem si informace o syrovátce na internetu:
Syrovátka je žlutozelená tekutina, která zbyde po sražení mléka. Syrovátka
je vlastně mléčné sérum, které se získává po odstranění kaseinu z mléka. V
praxi to vypadá asi tak, že se mléko úmyslně srazí a vznikne tuhá část
kasein, což je v podstatě tvaroh, a tekutá část, které se občas říká
mléčné sérum, což je syrovátka.
Sušená syrovátka vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo
tvarohu. Rozhodně ji ale nelze nazývat odpadem, neboť má spoustu vzácných
vlastností, které stojí za to využít.
Syrovátka obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, dále obsahuje i vitaminy C a
E. Z minerálních látek to jsou hlavně hořčík, fosfor, vápník, draslík,
sodík, zinek. Tyto látky jsou vitaminy a ne minerální látky niacin,
biotin, pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny, jako
je kyselina listová a pantotenová opět se jedná o vitamíny skupiny B.
Obsahuje také laktózu, takzvaný alergizující mléčný cukr. Proto by si měli
alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor na
konzumaci syrovátky. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi,
kteří mají potíže s ledvinami.
Účinky syrovátky na organismus
Syrovátka lidskému tělu prospívá nejen vnitřně, ale i vnějším použitím.
Při vnitřním užití pomáhá odvádět toxické látky z organismu, podporuje
činnost ledvin, upravuje metabolizmus, zlepšuje látkovou výměnu a účinně
napomáhá snižování cholesterolu. Zabraňuje zánětům žaludku a střev, dodává
tělu důležité minerály, proto by na ni neměli zapomínat zejména sportovci.
Je nízkokalorickým nápojem i potravinou, vhodná při snižování nadváhy a
velmi vhodná pro těhotné ženy, jelikož nesnižuje hladinu vápníku a
odvodňuje.
Při vnějším užívání má syrovátka protizánětlivé účinky, proto je vhodná na
citlivou pleť. Také je vhodná na každodenní mytí při akné i nespecifických
dermatózách, napíná pokožku, prokrvuje a vyhlazuje. Reguluje pH, proto se
doporučuje jako přísada do koupelí. Při ekzémech a lupence je doporučeno
pití i koupele.
Zdroj: zde
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).