ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


sobota 1. srpna 2020

NEJLEPŠÍ KOLÁČ NA PLECH



Tento recept je od Alenky https://dovrby.blogspot.com/



Ještě z jejího starého blogu byl recept. Snad se Alenka nebude zlobit, že recept sem vkládám, ale je tak dobrý, že se chci s vámi o něj podělit.  

Takový koláč dělám často, dnes jsem na něj dala černý rybíz, 2 nektarinky, kivi, 2 meruňky, prostě to, co doma bylo. Jinak jsem už dělala také s rebarborou, švestkami, mákem.


Na první fotce je bez drobenky, na té další s drobenkou. Bohužel jsem nestihla nafotit koláč upečený, hned byl fuč! :-)

50 dkg polohrubé mouky

25 dkg tuku (Hera, máslo)

2 celá vejce

20 dkg cukru

špetka soli

celý prášek do pečiva

5- 6 lžic cukru a hrubé mouky na žmolenku


Všechny sypké ingredience se smíchají v míse, přidá se změklý tuk a vejce a vypracuje se těsto.

Do vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáče se pak z větší části těsta udělá vanička, do které se dá rybíz. Do zbylého těsta se přidá hrubá mouka a cukr, udělá se žmolenka a tím se ovoce posype.



32 komentářů:

  1. Tak tento by som si dala hneď - dnes máme len zmrzlinu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věrko, fakt se po něm hned zaprášilo. :-)
      Zmrzka je taky dobrá volba! :-)

      Vymazat
  2. Hned bych ochutnala. Já zase v létě dělávám hrnkový koláč s ovocem. Je rychlý a také dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růžo, moc děkuji! Už se po něm zaprášilo, není ani kostička! :-)

      Vymazat
  3. Koláč byl určitě výborný a vypadá krásně. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivuš, děkuji, od Tebe ta slova jsou mimořádně silná. :-)

      Vymazat
  4. Podobný koláč také dělávám s různým ovocem. Je osvěžující.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maruško, tomu věřím, zvláště, když máš zahrádku. :-)

      Vymazat
  5. Takovéhle ovocné miluju, i když u nás teď letí tvarohový závin s rumem a rozinkami smotaný do formy na bábovku :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, tak ten neznám, určitě taky dobrý, máš odkaz nebo recept? Rumu mám docela dost! :-)

      Vymazat
    2. No, já si ho tak trochu vymyslela a rum tam vlastně vůbec není :D, ale těsto mám z netu, i když i to jsem si upravila - v 250 ml horkého mléka rozpustím 125 másla nebo Zlaté Hané, dvě lžíce cukru a jeden cukr s rumovou příchutí. Vše vliju do 500 g polohrubé mouky, přidám dvě vejce, jedno instantní droždí a kdo má rád, tak citronovou kůru z jednoho citronu. Nechám vykynout tak dvě hodinky v teple, rozválím na plát, naplním tvarohem s cukrem a rozinkami (můžou být v rumu :)), zamotám a hada dám do větší formy na bábovku. Je to vynikající, zatím jsem pekla jen s tvarohem, ale vláčnější těsto jsem snad v životě nejedla. Sice jsem na něj přišla až po čtyřicítce, ale lepší, než drátem do oka, že jo :D.

      Vymazat
    3. Jani, děkuji, to byl fofr, opíšu si ho a brzy zkusím. :-)

      Vymazat
  6. To vypadá velmi dobře. Tyhle letní ovocné, pro osvěžení zbožňuji. Jsem ráda, že tě na blogu zase vidím.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ten bude určitě dobrý. Ani se nedivím, že je jeho životnost tak krátká ☺☺☺

    OdpovědětVymazat
  8. Lotty, koláč bych slupla hned, zítra se má ochladit, tak se dám do pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martí, ochladilo se, ale nyní je ještě větší pařáček. :-)))

      Vymazat
  9. Jejda tolik ovoce :) Hned bych si do koláče zakousla :) Kiwi jsem tedy ještě nikdy neviděla dávat do koláčů či buchet, ale třeba to může chutnat dobře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martí, do koláčů dávám hodně ovoce, nemám ráda suché koláče, ono se to tam vždycky hodně ztratí. Kivi jsem dala poprvé, jen, že mi doma zbylo a sesychalo, ale taky to šlo:-)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Janko, z obrázku jsi se asi moc nenacpala! Ale rozumím, taky mám ráda jídlo a mlaskám nad skoro vším. :-)

      Vymazat
  11. Lotty, jsem moc ráda, že si mohu zapsat i tvoji novou adresu blogu a děkuji za návštěvu. Sdovolením si ten výborný koláč také opíši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, moc děkuji za návštěvu u mne na blogu.:-)
      Moc se nedovoluj a recept brzy vyzkoušej, já ho poslední dobou dělám pořád.
      Tento týden ho máme s meruňkami. :-)

      Vymazat
  12. Děláš mi chutě, budu ho muset vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Renatko, děkuji a opravdu doporučuji. Tento u nás nyní jede! 😊

      Vymazat
  13. Koláč vypadá věru vábně. A tři náplně neuškodí, aspoň bude větší výběr (pamatuji si, že jsem podobným stylem dělala švédskou buchtu, nevyšel mi tvaroh, tak jsem zbytek doplnila jablečným kompotem. Velmi chutné obě variace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já to poslední dobou dělám cíleně, a všichni chtějí ochutnat všechny druhy! 😂

      Vymazat
  14. Lotty, takové koláče mám rada.Dávám místo tuku jogurt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Libuško, taky dělávám s jogurtem, ale znáš to, kde je víc tuku, tam to víc chutná. 😁

      Vymazat
  15. To je můj nejoblíbenější koláč.
    Tatínek mojí kamarádky pekl každý týden, jen obměnil ovoce.
    Vždy v úterý zazvonil a donesl vzorek.
    Pak náhle zemřel a v úterý nikdo nezvoní a musí péct sami.
    Krásný víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Simi, takového tatínka bych taky brala. :-) Krásný víkend.

      Vymazat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).