ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


neděle 3. listopadu 2013

Jak zvládnout partnerskou komunikaci

Nancy van Peltová

Knížka je výběrem nejdůležitějších myšlenek z knihy Umění komunikace od známé americké psycholožky Nancy van Peltové. Neuspokojivá komunikace je jedním z nejběžnějších projevů narušeného vztahu. Autorka pomáhá nejen odhalit špatné komunikační návyky, ale zároveň připomíná principy, které - pokud je přijmeme za své - dokážou zachránit či obnovit i slabý a poškozený vztah. Partnery vede k hlubokému sdílení a porozumění stojícímu na respektování vlastních i partnerových postojů a pocitů.

"Většina nesnází mezi členy rodiny není výsledkem zlého úmyslu: dochází k nim prostě proto, že si nerozumíme. Nevidíme dobře do srdce druhého. Mnohým nepochopením bychom se mohli vyhnout, kdybychom si ověřili, zda naše vnímání bylo správné, zda jsme dobře porozuměli tomu, co měl partner skutečně na mysli."
...(oficiální text distributora)

Přečtená knížka mne oslovila. Ačkoliv člověk už má za sebou nějaké roky žití na této Zemi, ať s partnerem doma, ale i v širší společnosti, občas se potýká s drobnými zádrheli v komunikaci s ostatními kolem sebe. A nemusí jít vždy jen o slovní pojetí. Nezáleží, co člověk řekne, ale jak řekne, jak se u toho tváří, jakými gesty doprovází řeč, jaké pohyby provádí. Také záleží na tónu a síle hlasu. Dnešní virtuální komunikace dovede natropit neplechy, ať už jde o hovor v mobilu, o obsah ale i četnost SMS, ale i při komunikaci na internetu, třeba i při blogování. Občas se stane, že nám někdo nechtíc ublíží a my se na něj zbytečně zlobíme. Knížka nám v komunikaci může pomoci. Učit se můžeme pořád. Doporučuji!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).