V normální míře mají ale oříšky překvapivě pozitivní účinky. Některé druhy například
pomáhají hubnout, jiné slouží jako zdroj vitamínů nebo pomáhají usnout...
Vlašské ořechy: snižují cholesterol
Strava obohacená o vlašské ořechy snižuje hladinu cholesterolu až o 0,3 mmol/l.
Dokazuje to třináct studií, kterých se zúčastnilo více než 365 lidí. Stačí vám 30 g
denně a výsledky budou vidět už za měsíc.
Kešu: bojují proti únavě
Kešu oříšky mají dvakrát více železa než hovězí maso. Železo pomáhá roznášet
kyslík v těle a jeho nedostatek může vést k extrémní únavě a špatné koncentraci.
Pekanové ořechy: lék na chřipku a nachlazení
Pouhých pět pekanových ořechů obsahuje asi šestinu doporučené denní dávky
zinku, který je zásadní pro fungování bílých krvinek, jež bojují proti bakteriím a virům,
včetně nachlazení a chřipky.
Arašídy: pomáhají hubnout
Tuky, bílkoviny a vláknina v arašídech vám pomůže udržet pocit sytosti na delší dobu,
takže nebudete mít chuť dávat si ještě nějakou svačinku. Výzkum vědců z Harvardské
univerzity zjistil, že při mírné dietě obsahující arašídy a arašídové máslo se
dobrovolníkům spíše dařilo dosáhnout a udržet si hmotnost než při nízkotučné dietě
s podobným množstvím kalorií.
Pistácie: snižují krevní tlak
Pár hrstí pistácií ve skořápce obsahuje více draslíku než banány. To pomáhá
(jako součást zdravé výživy) k úpravě krevního tlaku, neboť draslík otupuje účinky soli.
Para ořechy: prevence rakoviny
Para ořechy jsou nejbohatším zdrojem selenu, živiny, která pomáhá chránit buňky.
Vyšší hladina selenu byla spojena se snížením rizika vzniku některých druhů rakoviny
(např. močového měchýře a prostaty). Dva ořechy poskytnou více než denní potřebu.
Mandle: pomáhají vyrovnat se s diabetem
Vysokým obsahem vlákniny a nulovým obsahem sacharidů dávají mandle nižší glykemický
index potravinám, jichž jsou součástí. Mají vysoký obsah hořčíku, který také hraje
velkou roli při regulaci hladiny cukru v krvi.
Lískové oříšky: podporují zdraví celkově
Lískové oříšky jsou bohaté na srdci prospěšné mononenasycené tuky a jsou jedním
z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu E, který ochraňuje buňky. Kromě toho jsou
lískové ořechy bohaté na vlákninu, vápník, hořčík, zinek, kyselinu listovou a biotin, což
z nich dělá všestranně zdravou potravinu.
(přišlo mi meilem)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).