ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


čtvrtek 3. října 2013

Když máme na něco chuť…

bývá často signálem, který nám naše tělo vysílá, aby se přihlásilo o to, co mu chybí. Často nás tím upozorňuje, že mu chybí některý z vitaminů nebo minerálních látek. Tento rádoby pocit "hladu" nejčastěji vzniká při špatném složení našeho jídelníčku. Co se v nás odehrává, když míváme na něco chuť?

Chuť na slané
Pokud máme rádi sýr a často po něm přímo prahneme, je velkou pravděpodobností, že máme nedostatek vápníku a fosforu. Pozor ale musíme dát na zvýšenou konzumaci tavených sýrů, které obsahují velké množství soli. Doporučuje se v tomto případě zařadit do stravy brokolici, která obsahuje velké množství kalcia a fosforu a je podstatně méně kalorická než sýr.
Touha po slaných oříškách může být způsobena nedostatkem soli, natria, v organismu. Pod vlivem stresu, kdy natria ubývá, potřebu slaných oříšků zvyšujeme. Chuť na ořechy obecně může být způsobena zvýšenou potřebou bílkovin, vitaminů skupiny B a tuků ve stravě.
Je zajímavé, že člověk s nedostatkem soli v organismu mívá pravidelně chuť na olivy, nebo třeba na čínská jídla, zejména instantní nudlové polévky. Ta obsahují nátriumglutamát, který kromě uspokojení chuti na slané a chuťově výrazné jídlo může způsobit alergickou reakci (zčervenání kůže, bolesti hlavy). Raději si v případě chuti na čínský pokrm zajděte do některé z čínských restaurací a dejte si čerstvé jídlo, které většinou nátriumglutamát neobsahuje.
Pokud potřebujeme zvýšené množství soli, může to být projevem např. zvýšeného krevního tlaku nebo snížené činnosti štítné žlázy. Lidé s těmito problémy totiž mívají zvýšenou chuť na slané, což v případě hypertoniků není rozhodně na místě! Sůl krevní tlak zvyšuje.
Chuť na sladké
Potřebu sladkých jídel míváme při nízké hladině cukru v krvi, kdy potřebujeme rychle dodat energii, a mívají ji i diabetici. Kromě cukru, tj. rychlé energie, si sladkými dobrotami "doplňujeme" to, co nám v těle chybí. Například ve zmrzlině je hodně vápníku. A nejoblíbenější sladká pochoutka, čokoláda, je potravinou, jejíž pravidelný příjem sice vytváří návyk na kofein, ale vedle toho je přínosná svým obsahem vápníku, hořčíku, železa a flavonoidních antioxidantů.
Chuť na ovoce
Když máme chuť třeba na banán, tak to může být projevem nedostatku kalia v organismu. Banán, stejně jako další ovoce (např. žlutý meloun, citrusové plody a jiné zejména kyselé ovoce) obsahuje velké množství kalia, které společně s natriem reguluje vodu v organismu - kalium v buňkách, natrium v mezibuněčném prostoru. V případě vychýlení z této rovnováhy vznikají poruchy nervové a svalové činnosti. Duševní a tělesný stres, hypoglykémie, zvýšená konzumace alkoholu nebo kávy vede ke ztrátám kalia.
Sníme-li denně jedno jablko, získáme množství látek, které postrádáme v jiných jídlech: vápník, hořčík, fosfor, kalium a pektin, který snižuje hladinu cholesterolu. Nadměrnou chuť na jablka často míváme po požití velkého množství živočišných tuků.
Chuť na tučné
Vegetariáni nebo ti, jejichž strava obsahuje málo tuků, například osoby s přísnou netučnou dietou, mívají zvýšenou chuť na máslo, majonézu a uzeniny (zejména anglickou slaninu). Ta kromě nasycených tuků obsahuje i mnoho soli.
Chuť na vajíčka
souvisí s nedostatkem bílkovin ve stravě.
Chuť na kyselé
Pokud se těhotné ženy, stejně jako i jiní lidé, dožadují kyselého jídla, potřebují pravděpodobně kalium. Kyselá jídla s octem totiž obsahují velké množství kalia.
Pokud náš organismus potřebuje určitou živinu nebo vitamin, dá nám to sám vědět, řiďme se tedy jeho signály. Nejlepší kombinací je být nejen empatický sám k sobě, ale mít současně vyvážený jídelníček s dostatkem bílkovin, ovoce, zeleniny a obilovin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).