ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


neděle 5. května 2013

Ghí - přepuštěné máslo

Vyrobila jsem si přepuštěné máslo ghí:


Tady jsem vyčetla, jak je zdravé a dobré:

Ghí je přepuštěné máslo, ale ačkoliv se z másla připravuje, má úplně jiné vlastnosti než obyčejné máslo. V ajurvédě platí za elixír života, neboť má omlazující a regenerační účinek. Ghí posiluje látkovou výměnu a obranné síly. Podle ajurvédských pozorování a vědeckých výzkumů snižuje také hladinu cholesterolu. Zároveň napomáhá detoxikaci, neboť váže jedy z těla, které jsou rozpustné v tuku, a odvádí je z těla. Ghí se používá k dušení zeleniny, k pečení a pro zjemnění chuti. Činí pokrmy stravitelnými, posiluje jejich chuť a při dušení zachovává vitaminy potravin. Navíc posiluje trávicí sílu, agni. Množství ghí však musí výt určeno individuálně - malé množství roznítí agni, přílišné jej uhasí. Posiluje zrak a ochlazuje přemírný žár. Vedle toho je přirozeným lapačem radikálů a tak ochraňuje buňky. Ghí obsahuje vitamíny A, E, niacin a minerály sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo.

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/ghi-ajurvedsky-elixir-zivota/

Pokud bych někoho navnadila, tak tady je postup, jak jsem si sama vyrobila:

Do rendlíku vložím máslo nakrájené na kousky. Pomalu jej zahřívám a stále hlídám, aby se nepřepalovalo. Asi po 10 minutách se začne oddělovat pěna, rozpuštěné máslo a na dně usazeniny z mléčné bílkoviny. Lžící odstraňuji pěnu do vedlejší misky. Tuto pěnu později užiju do vaření. Přepuštěné máslo sliji přes cedník do skleničky a nechám ztuhnout.

Ghi se může uchovávat při pokojové teplotě.
Pěnu použiji u dalšího vaření do polévek, těst, při dušení zeleniny, při přípravě pokrmů z ryb.

Tady jsem nafotila, jak jsem oddělovala lžící:


A tady je názorné video, jak se dá ghí vyrábět:


Zdroj videa YouTube

Ještě doplním další zajímavé informace:

Trávení: Ghí pomáhá vyvažovat nadbytek žaludečních kyselin a pomáhá udržovat a upravovat vnitřní prostředí žaludku.
Mírné popáleniny: Stejně jako aloe, použitím ghí předejdeme puchýřům a zjizvením, pokud je včas aplikováno na kůži, přičemž hojivé vlastnosti ghí se zvyšují délkou skladování.
Mysl: Ghí podporuje všechny tři aspekty činnosti mysli: učení se, paměť a vzpomínání.
Plodnost: Zvyšuje kvalitu spermatu a vajíčka pro zdravější plod.
Rovnováha: Správně užíváno je tzv. tridóšik, vyrovnává tzv. dóši v těle - Vátu (dóša ovlivňující pohyblivost těla i mysli) a Pittu (ta kontroluje teplo a metabolismus), a je přijatelný pro Kaphu, ve zdrženlivosti.

V Ajurvédě je velice ceněné staré ghí.
Ghí starší deseti let se nazývá purána ghí a je velmi účinné při léčbě plicních a srdečních chorob. Současně je to silné tonikum pro celý organizmus. Dále je také vynikající při chronických bolestech kloubů.
Sto let staré ghí je velikou vzácností, přesto se dá ještě vyjímečně sehnat. Takové ghí je pak vskutku zázračným lékem pro nervové choroby, neurologické problémy, ostrou bolest hlavy, astma, revma, bolesti a tuhnutí kloubů, ostré pálení kůže na rukou i nohou a na nemoci očí.

Tyto a mnohé další informace se dočtete na této stránce: http://ghicko.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).