ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


středa 19. února 2014

Udělejte z maminčina mazánka chlapa



Možná vás to už napadlo - máte doma mamánka. Jenže, jak mu odstřihnout pupeční šňůru od jeho vlastní matky? Hlavu vzhůru, několik způsobů, jak ho přimět k tomu, aby se cítil víc vaším mužem, bychom pro vás měli.

Problém č. 1
NECHCE SE STĚHOVAT

Řešení:
DEJTE MU ULTIMÁTUM

Pokud jste se zamilovala do maminčina mazánka, musíte počítat s tím, že vás možná čeká jen víkendový vztah. Nevidí totiž žádný důvod, proč by se měl vzdát výhod, které mu zajišťuje bydlení s maminkou. Má vypráno, vyžehleno, navařeno a maminka je stále připravena splnit každé jeho přání. Takže bydlení s vámi ho neláká. Proč také? Od rána do večera nejste doma, k tomu po něm chcete, aby luxoval, pral a třeba i žehlil, občas nakoupil nebo vynesl koš s odpadky. Muži silně fixovaní na svou matku často donekonečna prodlužují soužití s ní pod jednou střechou. Samozřejmě, že od nich nikdy neuslyšíte, že by to dělali ve vlastním zájmu. Bydlí u ní přeci proto, že maminka potřebuje jejich pomoc, péči a kamarádství.

Co můžete udělat?
Dejte mu ultimátum a zkuste mu říci, že je potřeba, aby se rozhodl: buď budete žít společně, nebo vztah ukončíte. Pokud vás "mamánek" opravdu miluje, dokáže se odstěhovat od matky a začít nový život s vámi. Jestli toho není schopen, je asi lepší, když to zjistíte co nejdřív.

Problém č.2
PRÁCE? NIC PRO NĚJ

Řešení:
NAPIŠTE SEZNAM

Maminčin mazánek většinou mívá obě ruce levé. A co víc: netuší, že mohou sloužit například k utírání prachu či umývání nádobí. Kromě toho má sklon ignorovat hromady nádobí v dřezu a diví se, že se jeho špinavé boty přes noc samy nevyčistily. "Mamánek" totiž pracuje jen pro potěšení, případně pro vlastní realizaci. Nemá ani ponětí o tom, že jeho příjmy jsou nezbytné k zabezpečení chodu domácnosti. Klidně vyhodí půlku platu za nová cédéčka nebo zlatý řetízek pro maminku.

Co můžete udělat?
Vypracujte seznam měsíčních výdajů a připevněte ho na ledničku. Na druhý lísteček vypište domácí práce, které je třeba zvládnout během týdne. A pak k nim společně napište, co kdo a kdy udělá. Vyhnete se tak dodatečným debatám o tom, že někdo na něco zapomněl.

Problém č.3
NÁVŠTĚVY TCHÝNĚ

Řešení:
VYMĚŇTE ZÁMEK

I když se maminčin mazánek odstěhoval od maminky, chce s ní pořád být v kontaktu. Je přece nadmíru jasné, jak musí trpět, když neví, jestli měl její syn teplý oběd. Chodí k vám tedy bez pozvání, otevírá si dveře vlastním klíčem, a to třeba i v sobotu v osm hodin ráno. Když vás náhodou přistihne v intimní chvíli, se slovy "nenechte se rušit, já to nádobí umyji" odchází do kuchyně ... A vy jen bezradně přihlížíte a nevíte, co s ní.

Co můžete udělat?
Stanovte jasná pravidla. Poproste partnera, aby mamince vysvětlil, že je to vaše domácnost, váš život, a že pokud chce přijít na návštěvu, měla by se ohlásit dopředu. Pokud jí to nedokáže říci, udělejte to sama. Poproste ji, aby vám vrátila klíče (v krajním případě vyměňte zámek) a požádejte ji, aby zatelefonovala, než se k vám vypraví.

Problém č.4
PŘÍLIŠ BRZY NA DÍTĚ

Řešení:
NAPLÁNUJTE TERMÍN

"Mamánek" se do otcovství nehrne. Vzhledem k tomu, že sám je ještě dítě, neustále hledá výmluvy, proč to nejde - máte malý byt, on málo vydělává, v létě chcete jet do Tibetu ... Když se dítě přece jen narodí, maminčin mazánek nejdřív propadne panice a pak se přestěhuje do jiného pokoje, protože jedině tak se v klidu vyspí. V nočním vstávání vás tedy rozhodně nevystřídá, stejně jako vám nepomůže s přebalováním. Situace se zlepší až ve chvíli, kdy dítě začne mluvit a "mamánek" si s ním může hrát. To pak prožívá druhé dětství. Nakupuje autíčka a elektrické vláčky, které stojí tolik co váš nájem za čtvrt roku, a hraje si s nimi ještě dlouho potom, co váš malý syn už dávno usnul.

Co můžete udělat?
Pokud ještě miminko nemáte, ale chcete do jiného stavu přijít, domluvte se s ním na konkrétním termínu. A až se dítě narodí, svěřte mu je na pár hodin do péče. Bude to mít dobrý vliv na to, aby se "mamánek" začal cítit víc otcem. A ne že mu všechno přichystáte dopředu! Jen ho klidně nechte, at' se postará sám. Řekněte mu, kde najde pleny, hračky, dudlíky a pak jděte ven třeba s kamarádkou. Až se vrátíte, bude váš miláček sice naprosto vyčerpaný, ale zároveň bude na sebe hrdý. A kdo ví, třeba se v něm probudí i svědomí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).