ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


čtvrtek 7. dubna 2016

21 babiččiných rad novorozené vnučce

Kdybych byla mohla napsat tenhle dopis před čtvrtstoletím tvé mamince, to by bylo bezva! Jenže tenkrát mi bylo jen pětadvacet a nad ničím podobným jsem nepřemýšlela. Měla jsem spoustu různých jiných starostí: ráno jsem musela malou nakrmit, odvézt ji do jestlí, honem utíkat na přednášky a večer ji zase vyzvednout, doma uvařit večeři. Tvůj děda pracoval v noci a když maminka plakala až do rána, nikdo mě u ní nevystřídal. Ale v tomhle nejde jen o nedostatek času. V pětadvaceti dokážeš podle rady leda tak udělat míchaná vajíčka. No, nejsem si moc jistá, že teď v padesáti vím o životě o moc víc, než tenkrát. Ale jsem konec konců tvoje babička a ať chceš nebo ne, máme mnoho společného. Moc bych ti přála, abys byla v životě šťastná.

1. Neboj se upadnout

Z kola, z houpačky, na bruslích, nebo i jen tak na rovině. Bude to bolet (někdy hodně), ale zase se naučíš být obratná, rychlá a zvednout se, i když ti bude do pláče.

2. Neboj se psů

Protože tví rodiče mají dva, my s dědou tři a já doufám, že si je všechny zamiluješ, protože jinou volbu prostě nemáš. Promiň.

3. Neboj se říkat, co si myslíš

Nejsi vůbec povinna být za "dobře vychovanou holčičku" a mlčet, když se chceš o něco pohádat. Nejsi povinna skrývat své názory ani kvůli "kamarádství" ani kvůli "lásce". Jestli někdo nechce vyslechnout tvůj názor, nebo si dělá nároky na tvou "loajalitu", ať jde k čertu s takovým kamarádstvím nebo láskou.

4. Neboj se přiznat chybu. Nestyď se omluvit

To umějí jen velmi silné dívky. A v takovou ty vyrosteš. Je opravdu hodně těžké říct: "Promiň, neměla jsem pravdu. Můžu udělat něco, abych to napravila?". Ale když se tohle naučíš, nikdo nad tebou nemůže zvítězit.

5. Neboj se špatného hodnocení

A nejen ve škole ( i když ve škole taky). Nějaká čtyřka nebo pětka tě nesmějí rozházet. Zjistíš aspoň, kde jsou tvá slabá místa a na čem musíš zapracovat. Pamatuj si, že špatné hodnocení neznamená, že špatná jsi ty sama. Je to pouze motivace k dalšímu jednání.

6. Neboj se prohry

Prohra je stejná, jako když upadneš. Čím víc to bolí, tím užitečnější to je. Když jsi prohrála (v biologické olympiádě nebo v boji o nejpěknějšího kluka ve třídě), zvětšilo to výrazně tvoji šanci na výhru příště. Vždyť teď už budeš vědět, kde je tvé slabé místo.

7. Neboj se být neoblíbená

Za prvé, stejně to přejde. A za druhé, tvá "neoblíbenost" se může stát výtečným důvodem, aby ses pustila do něčeho neobvyklého. Zatímco všechny ty "královny a králové" budou vysedávat na večírcích a trávit čas v hospodě nebo zíráním na Internet, ty se můžeš naučit skvěle střílet, jezdit na koni, mluvit ve farsí a cvičit tučňáky. Ve dvaceti budou všichni ti "oblíbení" ještě u Internetu, ale ty pojedeš na svoji první expedici do Antarktidy.

8. Neboj se zamilovat

Stejně se to jednou stane, jsme už takové. Takže se tomu nebraň a raduj se z toho, že jsi konečně vyrostla.

9. Neboj se mu o tom říct

Co můžeš ztratit? Bude-li k tomu lhostejný, přestaneš na něj myslet a najdeš si takového, který na tvoje city odpoví. Ale co kdyby tě taky miloval? Zamysli se nad tím sama. Třeba se taky bojí ti o svém citu říct, protože má strach, že uslyší tvé "ne". Ach tak -ty myslíš na "ženskou hrdost"! Jenomže ty, které ti o ní budou vyprávět, ti často prostě jenom závidí. Protože tobě už se TO přihodilo.

10. Neboj se prvního polibku

Věř babičce, že je to něco úžasného! A jestli se budeš bát, že se přece neumíš líbat a budeš vypadat jako "husa", tak jsi husa. Všechny ženy se umějí krásně líbat! Polibky máme zkrátka v genech.

11. Neboj se prvního milování

Jenom prosím tě, ať je to s tím, koho budeš mít ráda. A pojisti se předem před možnými následky.

12. Neboj se se nevdat

Ani za mých časů ženská, která zůstala sama, nebyla nic divného. Takže až budeš dospělá, nebude nikomu nic do toho, jestli máš nebo nemáš na prstě snubní prstýnek. Všimla jsem si, že moje kamarádky, které žijí samy, nežijí o nic hůře nebo méně zajímavě než já a často je jejich život dokonce zajímavější a zábavnější (ne že to řekneš dědovi).

13. Neboj se vdát

Vetřelec na vlastním území - to je hotová hrůza. Snaž se proto najít člověka "své krevní skupiny" a pak ti to vyjde a nenaštve tě ani věčně nezavřená tuba se zubní pastou. A navíc bude mít kdo ráno venčit psy.

14. Neboj se porodu

Nebudu ti lhát, bolí to pořádně. Ovšem medicína se rozvíjí, takže možná tenhle problém už pro tebe problémem nebude. A navíc - stojí to za to. Ostatně v našem rodě ženské rodí rychle a na další dítě obvykle myslí půlhodiny potom, co uviděly to první…

15. Neboj se rozvodu

Pokud k tomu dojde - stát se může všechno - jen tak, pro něčí hloupost, nebo z něčí viny, určitě nepropadej zoufalství a nenech se tím zničit. Rozvod není žádný konec, je to jen nový začátek, možná dokonce něčeho ještě krásnějšího.

16. Neboj se samoty

Víš, v jistou chvíli je samota dokonce to nejlepší, co se ti může přihodit. Vždyť ne každý dostane příležitost žít s tím skutečně nejrozumnějším a nejbližším člověkem - se sebou samým. Když ti to vyjde, vychutnej si tuhle možnost naplno. Jenže dlouhá samota ti stejně nekyne, já naši famílii dobře znám.

17. Neboj se být silná

Možná ti někdo bude říkat, že žena má být (nebo má aspoň předstírat, že je) slabá. Aspoň já jsem to slyšela mockrát. Takže poslechni starou bábu. Ženské nejsou nikomu ničím povinny, ne že nějaké musejí být! A se silnými ženami bývají také ti nejsilnější a nejlepší chlapi.

18. Neboj se být divná

Já aspoň se nebojím!

19. Neboj se plakat

Možná se zeptáš, jak to jde dohromady, být silná a plakat. Říkám ti: slzy, to je právo silných. Protože když jsem silná, dělám to, co chci. Když chci, tak brečím, když se chci smát, tak se směju a když se mi chce, tak nezavírám tubu od pasty.

20. Neboj se zkoušet nové věci

A není důležité, kolik je ti let a co tomu řeknou lidi. Ber si od života všechno, co ti nabízí, ber si to vší silou. A je úplně fuk, jak moc bláznivě působí tvoje přání na jiné lidi. Jestli tě například v padesáti napadne koupit si motokáru, odvaž se a kup si ji. Některé babičky to už udělaly.

21. Neboj se stárnout

Není to nic hrozného, i když je to trochu zvláštní. Zato si ale více vážíš života, silněji miluješ a cítíš se svými blízkými a krom toho píšeš obšírná psaní vnučkám. Měj své blízké ráda ze vší síly, dokud jsou s tebou. Láska nikdy nezmizí.

Nelezeno na www.ProNáladu.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).