ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


úterý 10. září 2013

Chmel

Pro přípravu různých čajů a koupelí se využívá především květenství v podobě šištiček. Odvar z chmele se pro své antibakteriální účinky v lidovém léčitelství používal především na obkládání špatně se hojících ran.

Nasbírejte si šištičky
Šištice chmelu se sbírají na konci srpna až počátkem září a suší se na slunci nebo uměle při 40 °C. Usušené květenství má kořenitý zápach a nahořklou štiplavou chuť.

Léčivé účinky chmelu

Chmel tlumí ženské potíže
Šištičky chmelu obsahují různá rostlinná barviva, éterické oleje a rostlinné hormony phytoestrogeny, nápadně podobné ženským estrogenům. Phytoestrogeny stabilizují hladinu hormonů a pomáhají tak předcházet menstruačním bolestem, zároveň zabraňují kolísání nálad a bolestem hlavy, kterými ženy často v tomto období trpí. Vědecké studie prokázaly, že působí také preventivně proti nádorům, především proti rakovině prsu. Další pomocníci, látky zvané monoterpeny, likvidují rakovinu v nejranějším stadiu, polysacharidy zároveň posilují imunitní systém.

Chmel proti nespavosti a depresím
Chmel vyvolává přirozenou potřebu spánku. Trpíte-li nespavostí, vypijte 20 minut před ulehnutím chmelový čaj. Pro své uklidňující účinky se bylinka využívá také při nervovém rozrušení, úzkosti a depresích. Chmel dále tlumí křeče, bolesti a snižuje horečku.

Chmel pro krásné vlasy
Již v dávných dobách lidé věděli, že chmel prospívá kvalitě vlasů. Ženy a dívky své kadeře oplachovaly pivem, ještě účinnější je ale silný odvar z chmelových šištiček. V pivu obsažený alkohol totiž nemusí svědčit suchým vlasům.

Jak se dělá čaj z chmelu
Stačí zalít 1 polévkovou lžíci sušených šištiček 250 ml vroucí vody a odkryté nechat 15 minut vylouhovat. Sladit můžete medem. V době menstruace lze denně vypít i tři šálky chmelového čaje. Tuto dávku ale nepřekračujte, zvláště pokud trpíte alergií na pyly.

Zdroj - internet (už nevím odkud, měla jsem dlouho uložené ve svém PC).

Já osobně jsem si chmel sbírala na čaj na dobré spaní. Buď samotný chmel, ale to chce opatrně, čaj je dost hořký. Nebo přidávám do různých míchaných čajů, vždy přidám pár šištiček, chce to opravdu malinko, abyste v čaji necítili jen ten chmel. :-)
Taky jsem si již loni udělala chmelový polštářek na dobré spaní. Stačí docela malinký povlak, napěchovat dobře usušenými šištičkami chmelu a zašít. Položit si do postele vedle svého polštáře a spíte jedna báseň. Každým rokem je třeba vyměnit obsah. :-)
Chmel jsem dávala i své kolegyni pro nemocnou osmdesátiletou maminku, přikládala si gázu namočenou v odvaru z chmelu na špatně hojící se ránu dole na noze a moc si pochvalovala. Sama nemohu posoudit, ale dávala jsem chmel pro ni na přání opakovaně.
Myslím si, že každý pozná, že mu bylinka dělá dobře, nebo bylinku nepotřebuje. Kdo máte možnost si chmel někde v blízkosti nasbírat, zkuste, za to nic nedáte. :-)

No a pro včerejší neutuchající zájem některých čtenářů mého včerejšího článku na blogu sem vkládám odkaz na recept na výrobu domácího piva. Kdybych ho sem nevložila, asi by mne roznesli na kopytech! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).