ŽIJEŠ PRÁVĚ TEĎ A TADY... ALE JAK? TO ZÁLEŽÍ JEN NA TOBĚ, JAKOU SI VYBEREŠ CESTU ŽIVOTEM!


středa 5. září 2012

9 rituálů přítomného bytí


"Usměj se, nadechni a zpomal." - Thich Nhat Hanh, buddhistický mnich

Procházíte svým dnem, aniž byste žili naplno?
Já to tak dělal mnoho let. Bylo to, jako by mě život míjel a já čekal, až se něco stane. Vždy jsem se cítil, jako bych se připravoval na později.
Avšak dnešní den není přípravou na zítřek. Dnešní den je hlavní událostí.
Žít plně dneškem a odevzdat se přítomnému okamžiku… uvědomuji si, že je to jednodušší říct, než udělat - život v přítomnosti je návyk, jehož osvojení není jednoduché. Rozhodl jsem se proto podělit o několik mých oblíbených rituálů, které vám pomohou užít si každý moment.
Nemusíte dělat vše. Vyberte si několik z nich a vyzkoušejte, zda udělají váš den lepším.

Rituály přítomného bytí

Rituál není o tom, dělat věci bezmyšlenkovitě. Je to způsob, jak do svého života přinést něco dobrého. Provádíte-li rituál vědomě, pomůže vám žít v přítomnosti. Provádíte-li ho bezmyšlenkovitě, je k ničemu.
Zde je několik mých oblíbených rituálů:
  1. Ráno chvíli poseďte. Když vstanete, v tichu brzkého rána, možná za zvuku vařící se kávy, si vemte malý polštářek a sedněte si na zem. Já často tuto chvíli využívám k protahování, protože má ohebnost není zrovna nejlepší. Uvědomuji si každý sval v těle a je to, jako bych se pomalu probouzel do nového dne. Dále jen tak sedím a soustředím se na své dýchání, nádech a výdech. Jedná-li se o meditaci, jsem naprostý začátečník, ale svůj den vždy zahajuji tímto rituálem.
  2. Vyčistěte si zuby. Předpokládám, že zuby si čistíme všichni, ale často to děláme nevědomě, zatímco přemýšlíme o jiných věcech. Zkuste se na čištění zubů plně soustředit, vnímejte každou mezeru, každý zub z jedné strany úst až na druhou. Odvedete lepší práci a pomůže vám to uvědomit si, kolik toho děláte na autopilota.
  3. Soustřeďte se na jídlo. Vypněte televizi, odložte notebook a telefon, pryč dejte dokonce i knihu či noviny. Pokud jíte s některou z těchto věcí (většina lidí to dělá), jídlo se bez nich bude zdát nudné. A přesto, dokud to neuděláte, nedokážete jídlo pořádně ocenit. Rád se soustředím na své ovesné vločky (s ořechy a bobulemi - viz moje dieta), vnímajíce každé sousto. Dělá to jídlo chutnějším, a já jím dlouho a s vděkem.
  4. Umyjte nádobí. Když dojíte, umyjte po sobě nádobí. Věnujte plnou pozornost umývání, vodě a pěně.
  5. Pijte čaj. Na čajovém obřadu je cosi starobylého - a když pijete čaj s plným vědomím, spojíte se s miliony dalších, kteří tak činili v průběhu staletí.
  6. Choďte pomalu. Mám rád udělat si přestávku a jít se chvíli projít. Jděte pomalu, vnímejte každý svůj krok. Věnujte pozornost svému dechu, všemu okolo vás, zvukům, světlům, jednotlivým předmětům…
  7. Najděte klid k četbě. Vyhraďte si tichou chvilku (pro mě jsou skvělá rána a večery) a místo na čtení dobrého románu. Nemějte poblíž žádnou televizi ani počítač, a plně se ponořte do fiktivního světa. Může se zdát protikladné přenést svou mysl z přítomnosti do dění v knize, ale je to skvělý trénink soustředění. Dobrý román navíc miluji jako máloco jiného.
  8. Buďte vděční. Každý den najděte někoho, na kom vám záleží a místo vnímání tak, jako ho vnímáte obvykle, se na něj opravdu podívejte. Uvědomte si, co pro vás znamená, a buďte vděční za jeho existenci. Pokud mu chcete udělat radost, svěřte se, jak vděční za něj jste.
  9. Pracujte soustředěně. Začněte pracovní den výběrem jedné věci, která vaši práci posune o kus dál, a vše ostatní hoďte za hlavu. Pracujte jen na tomto úkolu, a nepřebíhejte k jiným, dokud nebude hotový. Dělat jednu věc v jednu chvíli je skvělý způsob, jak nalézt koncentraci.
Tyto rituály nejsou jedinou chvílí, kdy se můžete soustředit na přítomnost, ale skvěle vám život v přítomnosti připomenou. Vyzkoušejte některé z nich a prožijte, díky nim, dnešní den naplno.

Anglický originál "9 Mindfulness Rituals to Make Your Day Better" publikoval Leo Babauta 18. března 2011 na zenhabits.net
Zdroj: http://zenhabits.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že jste si našli čas k přečtení mého článku a třeba i k napsání komentáře. Každý komentář mne potěší (a na každý se snažím odpovídat). Pokud vás můj blog zaujal, budu ráda, když si ho přidáte mezi sledované (na stránce vpravo nahoře tlačítko ODEBÍRAT).